TiliaNatura Blog

Je leefstijl veranderen, hoe doe je dat?

Je hebt al vaker geprobeerd om je leefstijl te veranderen, maar telkens mislukte dit. Hoe maak je dat het nu wel lukt? Hoe prik je door je beperkende overtuigingen en ga je nu echt je gewoontes veranderen? Met de volgende tips kun je jezelf uitdagen om dingen anders te gaan doen, en uit je comfortzone te gaan!

Koop groente die je nog niet kent

Op een dag trof ik een bosje snijbiet aan in de koelkast. Deze was hier neergelegd door mijn vriend, en gekocht op de biologische markt. Tot dan toe was ik altijd gewend dezelfde vertrouwde groenten te kopen bij de supermarkt, en dezelfde vertrouwde recepten te maken.

Wat moet ik hiermee, dacht ik nog. Nadat de snijbieten me een week in de koelkast hadden aangestaard, stond ik op het punt om ze maar weg te gooien. Met tegenzin ging ik op internet een recept zoeken, en vond iets met een groentetaart met geitenkaas en cashewnoten. Groentetaart maakte ik wel vaker, dus dat wou ik wel proberen.

Het bleek heerlijk te zijn, snijbiet lijkt namelijk een beetje op spinazie. Vanaf dat moment wist ik dus hoe je snijbiet klaar kunt maken en maakte ik een stap in de goede richting naar een gezondere levensstijl.

Neem een Groentepakket

Niet veel later nam mijn vriend een abonnement op een groentepakket bij een zorgboerderij in de buurt. Nu kwamen er elke week van die vage, vergeten groenten in huis. Bovendien waren het groenten van het seizoen.

Zo werden we in de winter doodgegooid met kool, wat ik tot dan toe echt een saaie groente vond (en daarom nooit kocht). Totdat ik er een Aziatische twist aan leerde geven, met kokosmelk, gember, koriander. Ook zat het pakket soms vol met allerlei knollen. Daar werd ik ook niet direct heel blij van. Als ik me ergens echt geen raad mee wist maakte ik er soep van. Groenten die ik in andere gerechten echt niet lekker vind smaken in de soep opeens wel!

Koken uit de streek en met het seizoen mee blijkt ook nog andere voordelen te hebben. Zo is het duurzamer, beter voor het milieu enzo. Ten slotte blijkt ons lichaam optimaal gevoed te worden met groenten uit het seizoen. Ons lichaam krijgt dan precies die stofjes binnen die het in die tijd van het jaar het hardst nodig heeft!

Leg voorraden aan

Om mijn levensstijl echt te veranderen begon ik de voorraadkast, vriezer (en zelfs de zolder) te vullen met allerlei peulvruchten, granen en pitten. Ook kocht ik bijvoorbeeld vlees van de bioslager (die op sommige dagen vette kortingen geeft, of een gratis fles wijn als je genoeg besteed hebt) om op te slaan in de vriezer.

Hierdoor leerde ik meer koken met wat er is, zonder steeds internet te moeten raadplegen voor recepten, of naar de supermarkt te moeten rennen omdat ik een ingrediƫnt miste. Zo werd ik van iemand die koken liever aan manlief overliet, een keukenprinses.

Leg een kruidentuin of zelfs een moestuin aan

Maartje in de moestuin

Zelf hebben we een grotendeels eetbare achtertuin, en twee moestuinen in een volkstuin complex. Ja, dat is heel veel werk! Niet iedereen is zo gek als wij (ik en mijn vriend) en dat is maar goed ook. Want ook je vensterbank of balkon kun je benutten voor een kruidentuin.

Hiermee tover je je boodschappen al snel om in allerlei exotische gerechten. Je hebt je kruiden altijd vers bij de hand, en profiteert ook nog veel meer van de geneeskrachtige werking. Veel kruiden die in de keuken worden gebruikt hebben namelijk een ondersteunende werking voor je spijsvertering!

Het is natuurlijk helemaal super als je dit ook nog aan kunt vullen met een voorraad zelf gekweekte pompoenen (heel de winter houdbaar) en bijvoorbeeld aardperen (die laat je in de grond zitten tot je ze nodig hebt) Boerenkool groeit heel de winter in je tuin, en je pakt er per keer de bladeren vanaf die je op dat moment nodig hebt.

Het veranderen van je leefstijl kost energie

Er komt veel werk bij een gedragsverandering kijken, maar dit is voor een gezonde leefstijl wel nodig. Die gezonde leefstijl vraagt om een gedragsverandering en dat is een kip-ei verhaal, waar je misschien zelf niet uit komt!

Omdat ik zelf drastische leefstijl veranderingen heb doorgevoerd, toen ik merkte dat van alles in mijn leven (en leefstijl) niet meer klopte, kan ik je hier vanuit eigen ervaring mee helpen! En als je het allemaal erg veel vindt: Het hoeft niet in een keer!

Neem dan contact met me op voor orthomoleculair advies. Ik kijk dan naar je specifieke klachten en geef je persoonlijk advies over de beste voedingskeuzes voor jouw situatie.

Neem contact op

Geplaatst: 13 februari 2023