TiliaNatura Blog

De relatie tussen stress en gezonde voeding

Ooit had ik zo’n stressvolle periode, waarbij mijn lijf er he-le-maal geen zin meer in had. Ik was overprikkeld, uitgeput. Geloof me, dat is een nare combinatie! Ook had ik een stijve nek en schouders, waar geen masseur iets aan leek te kunnen doen. Ik besloot in de relatie tussen stress en gezonde voeding te duiken. Toen hoorde ik dat magnesium een belangrijk mineraal was om voldoende binnen te krijgen, besloot ik dat te proberen. Dit was goed gegokt, want binnen anderhalve week was ik van al die nare klachten af.

Stresshormonen

Het woordje stress associëren we meestal met te hoge ongezonde werkdruk, of dat er privé teveel op je bordje ligt. Toch is dit niet helemaal waar. De stresshormonen adrenaline en cortisol kunnen er voor zorgen dat je focus en daadkracht hebt, en dat je ‘s morgens zin hebt om uit je bed te komen. Stresshormonen kunnen er voor zorgen dat je super gemotiveerd bent!

Pas als je deze stofjes te lang in je lichaam hebt, ga je pas de nadelige effecten voelen. Je hoofd zit vol en kan niet meer stoppen, je spieren staan strak, je voelt je opgejaagd en overprikkeld. Je hartslag is hoog, ook in rust en je slaapt niet goed meer. Pas dan heb je waarschijnlijk te lang achter elkaar stress gehad, of een hoeveelheid die je draagkracht overschrijdt. Je kunt dus goede vriendjes worden met je stress, want dit helpt je met de uitdagingen die het leven soms in petto heeft.

Gezonde voeding waar je brein blij van wordt

Rusten in de natuur

Als je te lang “aan” hebt gestaan, kun je richting overspannen en burn-out gaan. Rust alleen is echter niet voldoende om dan weer in balans te komen. We hebben dan ook beweging en goede voeding nodig! Voeding waar je brein blij van wordt! Je hebt meer invloed op je veerkracht dan je denkt! Bij stress grijp je misschien naar alcohol, fastfood of suiker. Dit geeft je een korte dopamine kick, maar op termijn word je er vermoeider en meer gespannen van. Het kan ook heel anders, met de volgende tips:

  • Magnesium, de natuurlijke ontspanner is nodig bij 300 belangrijke processen in het lichaam. Adrenaline rooft veel cofactoren weg bij de andere hormonen en neurotransmitters. Mensen met veel angst verbruiken veel meer magnesium, maar ook als je ontstekingen hebt (dat gebeurt eerder als je lichaam teveel stress ervaart.)
  • Omega 3, ontsteking remmer en goed voor de hersenen, vooral geheugen en prikkelverwerking. Zit in noten, zaden en pitten, vooral ook in vette vis.
  • Kurkuma, ontsteking remmer en tegen depressie. Recent onderzoek wijst uit dat dit zelfs helpt met trauma loslaten! Depressie blijkt een sterk verband te hebben met laaggradige ontsteking, dus als je dat kunt verhelpen met Kurkuma, is het logisch dat je je ook beter gaat voelen!
  • Groente en fruit, belangrijk voor de anti oxidanten (die bijvoorbeeld zorgen dat dopamine niet oxideert) Ook belangrijk om de gezonde darmbacteriën voldoende vezels te eten te geven, die ook stofjes maken waar je blij van wordt. Serotonine, een van de belangrijkste neurotransmitters waar je blij van wordt, wordt voor 90% aangemaakt in de darm. Het is dan belangrijk dat die darm wel gezond is!
  • De B vitamines zijn goed voor de hersenfunctie. Ook deze worden deels aangemaakt, omgezet of opgenomen door een gezonde darm. Met name vitamine B12 is onmisbaar voor een gezond brein en zenuwstelsel. En laten daar nou net veel mensen een tekort van hebben zonder dat ze dat merken!
  • Als de stress situatie voorbij is moet je herstellen. Je hebt hier onder andere GABA voor nodig: de neurotransmitter om je systeem het sein “ veilig” te geven, zodat je weer in de herstel modus komt, je voedsel weer kan verteren etc.
  • Vitamine C zorgt ook voor weerbaarheid tegen stress en sneller herstel bij burn-out.

Orthomoleculair advies

Niet elk nutriënt geeft zo’n ongelooflijk snel resultaat als magnesium. Maar het is ongelooflijk hoe blij je je lichaam (en brein) kunt maken met de juiste voedingstoffen. Heb jij last van stress en wil je dat met gezonde voeding aanpakken? Neem dan contact met me op voor orthomoleculair advies. Ik kijk dan naar je specifieke klachten en geef je persoonlijk advies over de beste voedingskeuzes voor jouw situatie.

Neem contact op

Geplaatst: 02 februari 2023