TiliaNatura Blog

Hormonen uit balans bij jonge vrouwen (Zoals heftige menstruatie)

Ongeveer twaalf keer per jaar komt zij langs, en dat bij veel vrouwen wel veertig jaar lang: De menstruatie, of ongesteldheid. Toen ik de leeftijd had om mijn eerste menstruatie te krijgen, had je van die gezellige reclame voor tampons en maandverband (Je doet lekker met alles mee en hebt nergens last van). Voor bijna de helft van de vrouwen is ongesteld zijn echter bepaald geen feest. In onze cultuur heerst de opvatting dat je altijd door moet, op elk moment van je cyclus, en moet doen alsof er niets aan de hand is. Dit heeft tot gevolg dat we vaak pijnstillers pakken, of ‘s avonds een extra glaasje wijn om de pijn wat te verdoven. De kans is bij menstruatieklachten groot dat je hormonen uit balans zijn. De gevolgen kunnen zijn: Pijnlijke menstruatie, PMS, Hevige menstruatie bloedingen, Migraine en acne. Oplossingen met medische ingrepen zijn vaak drastisch, betreffen hormonale anticonceptie of zelfs het verwijderen van baarmoederslijmvlies. Met een gezondere leefstijl kun je echter ook zorgen dat je een stuk blijer je cyclus door komt.

Stressreductie

Mijn eerste advies is (tenzij het echt niet anders kan) om in “die tijd van de maand” extra lief voor jezelf te zijn. Dat betekent toch die extra rust pakken, ook al denk je door te moeten hollen. Als je een regelmatige cyclus hebt, zou je dit zelfs in kunnen plannen. Je stresshormonen (en daarna die van de schildklier) zijn zo essentieel om te overleven dat de geslachtshormonen als laatste aan de beurt komen. Bij chronische stress heeft je lichaam letterlijk niet meer genoeg bouwstoffen voor je geslachtshormonen. TV kijken is niet de meest geschikte manier om stress te verhelpen (van het nieuws en veel tv programma’s krijg je juist stress). Dus boek die yogales of biodanza, ga mediteren, Plan een klankmassage of bezoek een klankconcert. maak een wandeling in de natuur, of maak meer tijd voor die creatieve hobby. Als je ook nog meer beweegt, boost je je endorfine (een geluks stofje) dat bovendien pijnstillend werkt.

Vetzuur inname

Menstruatiepijn wordt veroorzaakt door prostaglandines Dit zijn hormoonachtige stoffen die het samentrekken van je baarmoeder stimuleren. Vrouwen met veel menstruatiepijn blijken meer prostaglandines aan te maken. Het lichaam vormt prostaglandines uit vetzuren, hoofdzakelijk uit omega-6 vetzuren als linolzuur. Hoe meer omega-6 vetzuren we nuttigen, des te meer prostaglandines ons lichaam aanmaakt, hoe meer menstruatiepijn je ervaart. Ons westerse voedingspatroon kenmerkt zich door een schrikbarend hoge inname van omega-6 vetzuren. Zet meer vette vis, zaden en pitten (lijnzaad, hennepzaad) op het menu. Schrap bewerkte producten die omega 6 bevatten.

Magnesium

Magnesium heeft een aantoonbaar positief effect op de prostaglandine aanmaak, en daarmee op de menstruatiepijn. Verder helpt (met name magnesiumtauraat) de hormonen in balans te houden. Magnesium is DE natuurlijke ontspanner. Doordat het de stress hormonen helpt reguleren, blijft er meer bouwstof over voor de geslachtshormonen. Dit nutriënt is bovendien co factor bij de aanmaak van neurotransmitters, waaronder serotonine. Dit stofje heb je nodig om je goed te voelen, en te ontspannen. Een tekort hiervan kan stemmingswisselingen voor de menstruatie veroorzaken. Ten slotte ontspant magnesium je spieren. Dus ben je prikkelbaar en somber rond je menstruatie? Probeer eens magnesium te suppleren. En het mooie is, bij suppletie van dit mineraal heb je heel snel resultaat!

Pak oestrogeen dominantie aan

Dit veroorzaakt een dikker baarmoeder slijmvlies, wat hevigere bloedingen (en meer buikpijn) veroorzaakt. Oestrogeendominantie kan komen door een relatief progesteron tekort of een te hoge aanmaak(of inname) van oestrogeen.

  • Bij overgewicht en/of overmaat aan calorieën, waardoor te veel buikvetten ontstaan, wordt automatisch meer oestrogeen aangemaakt.
  • Te veel xeno-oestrogenen of fyto-oestrogenen in de voeding of omgeving.
  • Verminderde ontgiftingscapaciteit van de lever door verkeerde voeding, drank of medicatie zoals anticonceptiepil.
  • Te weinig vezels in de voeding om overtollige hormonen te kunnen binden en af te voeren.
  • Veroudering: bij vrouwen boven de 35 zakt het progesterongehalte al sneller dan oestrogeen.
  • Een vitamine B12 tekort kan ook een oorzaak zijn, omdat methylering afhankelijk is van B12.
  • Verminderde leverfunctie, waardoor hormonen niet goed worden ontgift.

Pluk uit je kruidentuin

VrouwenmantelSalie is verzachtend bij pijnlijke en hevige menstruaties. in de oudheid stond salie bekend als effectief middel bij een pijnlijke menstruatie en bij vruchtbaarheidsproblemen. Dit heeft te maken met de etherische olie in het blad. Hierin zitten stoffen die je hormonen reguleren. Dat betekent dat deze worden aangevuld bij tekort, en verminderd worden bij teveel.

Vrouwenmantel wordt ingezet bij hevige menstruatie bloedingen, pijnlijke menstruatie met kramp en overgangsklachten waaronder slaap problemen. Ook ondersteunt vrouwenmantel de spijsvertering.

Bijvoet wordt ook wel gebruikt om onregelmatige menstruatie en menstruatiepijnen tegen te gaan. Het is een (on)kruid dat op heel veel plekken te vinden is. Je kunt er makkelijk thee van zetten, die een prettige zachte smaak heeft. Ook heel rustgevend voor het slapen gaan.

Heb je specifiek advies nodig? Neem dan hier contact op!

Geplaatst: 31 mei 2023