Depressie en en ons tweede brein, de darm.
Hoe wordt depressie regulier behandeld en waarom zouden we het anders kunnen doen?
Volgens de reguliere geneeskunde wordt depressie vooral veroorzaakt door een tekort aan serotonine. Er worden vaak SSRI’s (selectieve serotonine heropname remmers) gegeven om de concentratie van serotonine te verhogen. SSRI’s zoals fluoxetine, paroxetine en sertraline hebben veel ongewenste bijwerkingen, waarvan sommige heel ernstig kunnen zijn (zelfmoordneigingen, agressie, gewelddadig gedrag, seksuele problemen en een verhoogd risico op een miskraam).
Daarnaast worden de laatste tijd allerlei processen in het lichaam ontdekt die ook van invloed zijn op de psyche en het al dan niet ontstaan van depressie. Zo kan ook een dopamine tekort een depressie veroorzaken, omdat dit een tekort aan motivatie geeft, waardoor je moeilijk doelen kunt stellen en niets af krijgt.
Bij patiënten met depressie worden bovendien verstoringen in de metylering, laaggradige ontstekingen, nutriënten tekorten en afwezigheid van voldoende neuroactieve darmbacteriën aangetroffen. Dat betekent dat er bij depressie allerlei interventies mogelijk zijn die niet de bijwerkingen hebben van veel psychofarmacologische medicijnen.
We hebben een brein in ons hoofd en een brein in onze buik.
De hersenen en de bacteriën in de darm beïnvloeden beiden de functies van de darm. Tussen de buik en het hoofd vormt het zenuwstelsel een telefoonlijn waarmee druk heen en weer gebeld wordt tussen het hoofd en de buik. In de darm zit zo’n dicht vertakt neuraal netwerk dat de wetenschap er recent achter kwam dat dit een heus brein is.
Depressie, cognitieve klachten, angsten, antisociaal gedrag en ontstekingsprocessen in de hersenen, het kunnen symptomen zijn van een verstoord microbioom in de darm.
Een stoornis in de barrière-functie van de darm kan leiden tot cognitieve klachten, zoals een depressie. Er komen namelijk allerlei onvoldoende verteerde stoffen en de bloedbaan, wat ons immuunsysteem activeert. Ons immuunsysteem vergt heel veel energie, en als dit te lang aan blijft staan door de lekkende darm worden we heel erg moe. Bij elke immunologische respons kan bovendien de aanmaak van neurotransmitters in de hersenen gemoduleerd worden onder invloed van signaalstoffen (cytokines) van het immuunsysteem. Wanneer we de griep hebben zijn we ook wat depri, moe en trekken we ons terug uit onze sociale omgeving. Onze spieren doen pijn. De immuuncytokines zorgen er op deze manier voor dat we rust nemen, zodat we optimaal kunnen herstellen. Dit mechanisme kan ook geactiveerd worden bij laaggradige ontsteking. De cytokines verhogen de activiteit van het IDO-enzym, waardoor de aanmaak van serotonine in de hersenen wordt tegengegaan. Depressie kan dus het gevolg zijn van ontstekingen die te maken hebben met een verstoorde darmflora en barrièrefunctie.
Darmbacteriën en neurotransmitters (Wat wij ze te eten geven bepaalt onze stemming)
De bewoners in de darm beïnvloeden de hersenen ook via zenuwen, de productie van neurotransmitters en andere signaalstoffen.
De bewoners in de darm kunnen dus het functioneren van de darmcellen en het immuunsysteem in de darm direct beïnvloeden. De barrièrefunctie wordt in stand gehouden door gunstige bacteriën.
Darmbacteriën produceren tal van stoffen zoals neurotransmitters: GABA, serotonine en melatonine. Deze drie helpen ons goed in- en doorslapen waardoor we optimaal herstellen. Histamine en acetylcholine zijn meer activerend en hebben we nodig voor alertheid en concentratie. De korte keten-vetzuren zoals butyraat, acetaat en propionzuur, zorgen er voor dat zenuwcellen zowel lokaal in de darm als centraal in de hersenen beïnvloed worden.
Elke bacterie blijkt bovendien zijn eigen specifieke effecten te hebben. Suppletie met de bacterie Lactobacillus Rhamnosus verhoogt de productie van de kalmerende neurotransmitter GABA in specifieke delen van het brein. Bij laboratoriumtesten met muizen, werden de muizen die dit toegediend kregen stressbestendiger en minder depressief. Serotonine, wat ook wel het ‘feelgood hormoon’ wordt genoemd, wordt voor 90% in de darm geproduceerd en heeft een grote invloed op zowel stemming als darmperistaltiek. Depressie en constipatie gaan mede hierdoor vaak samen.
Elke bacteriesoort in onze darmen gedijt goed op bepaalde voeding, ook wel prebiotica genoemd. Door de juiste bacteriën te eten te geven, help je de bewoners in je darm om voor jou de stofjes aan te maken waardoor jij je prettig blijft voelen.
Stress en de darmen
Stress beïnvloedt ook op een directe manier de activiteit en samenstelling van bacteriën, omdat bacteriën receptoren bevatten voor neurotransmitters.
Stress activeert ontstekingen en verhoogt de doorlaatbaarheid van de darm.
Stress heeft grote gevolgen voor het functioneren van darmcellen: de doorbloeding en de beweeglijkheid vermindert, secreties nemen af, de pH verandert. Dit milieu is een voedingsbodem voor verkeerde bacteriën.
Tijdens een stressrespons zorgt cortisol ervoor dat de hoeveelheid glucose in het bloed omhoog gaat om het lichaam klaar te maken voor actie. Hierbij gaat ook de darm barrière open staan om meer voedingstoffen de bloedbaan in te brengen. Het lichaam is gemaakt om dit korte tijd te doen, maar als deze respons te lang duurt kun je diabetes en lekkende darm syndroom ontwikkelen.
De opname B vitamines gebeurt door een gezonde darm. Deze hebben we nodig voor de aanmaak van de neurotransmitters en ons zenuwstelsel.
Hoe kan orthomoleculaire therapie helpen?
Opsporen van tekorten: Mensen met depressie kunnen een hogere behoefte hebben aan magnesium, b12 en omega 3 vetzuren, voor een goede prikkelverwerking in zenuwstelsel en hersenen.
Hoe is het met de neurotransmitters en wat kan daar aan verbeterd worden? Welke cofactoren heeft iemand nodig om de neurotransmitters in balans te krijgen en hoe kan een goede darm werking hierbij helpen?
Hoe is het met de darm? Ligt daar een belangrijke oorzaak van de klachten? veel mensen met depressie hebben schadelijke bacteriën in hun darmen waardoor ze onvoldoende neurotransmitters aanmaken.
Hoe is de ontgifting, methylering en toxische belasting? Als je die aan pakt verminderen vaak allerlei depressieve klachten.
Laaggradige ontstekingen verhelpen: Veel studies hebben de laatste tijd aangetoond dat mensen met depressie verhoogde ontstekingswaarden hebben.
Heb je vragen over dit onderwerp? Neem contact op