TiliaNatura Blog

Autisme symptomen verminderen met voeding

Autisme Spectrum Stoornis (ASS) heeft een enorme impact op iemands leven, en het hele gezin. Voor de behandelingen geldt dat evenzeer. De begeleiding bestaat vaak uit dagprogramma’s en het bieden van een prikkelarme omgeving. Deze interventies vragen heel veel van het aanpassingsvermogen van alle gezinsleden. Uit recente wetenschappelijke ontdekkingen kunnen we concluderen dat voeding een grote rol kan spelen bij de behandeling van volwassenen en kinderen met autisme. Na zelf in de gehandicaptenzorg jarenlang met deze doelgroep te hebben gewerkt, raakte ik geïnteresseerd in de juiste orthomoleculaire behandeling van deze aandoening.

Mensen met ASS of ADHD hebben vaak zeer afwijkende voedselvoorkeuren. Zo willen ze vaak alleen zeer bewerkte voeding eten, zoals chips, patat, koekjes en cake. Door deze eenzijdige voeding ontstaat een darmflora die uit balans is, waardoor schadelijke bacteriën teveel ruimte krijgen. Maar het werkt ook andersom, door een afwijkende darmflora ontstaat bij hen een craving naar bewerkte voeding met veel suikers. De schadelijk bacteriën zenden letterlijk signalen uit naar de hersenen dat ze deze stoffen te eten willen krijgen. Verder veroorzaakt de grote hoeveelheid gifstoffen in het brein voor een afwijkende prikkelverwerking. Hierdoor worden signalen van smaak en textuur op een afwijkende manier verwerkt. Sommige mensen met ASS kunnen een zeer gevoelige mond hebben, en een afkeer van voedsel met een bepaalde textuur.

Relatie met darmen

Een groot aantal mensen met ADHD of ASS hebben naast de neurologische klachten ook vaak last van een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of juist verstopping. Uit onderzoek blijkt dat ze vaak verschillende ziekteverwekkende flora in hun lichaam hebben, zoals het veel voorkomende candida.
In het lichaam van mensen met ASS/ADHD worden veel eiwitten, vooral gluten niet goed verteerd.
Deze worden omgezet in stoffen die veel lijken op opiaten. Hetzelfde geldt voor caseïne in melk. De oorzaak hiervan begint in de maag, waar onvoldoende maagzuur en pepsine geproduceerd wordt. Vaak wordt dit veroorzaakt door de candida overgroei, die de productie van maagzuur negatief beïnvloedt. Verdere dysbiose in de darmflora zorgt voor een beschadigde darmwand, die stoffen doorlaat die niet in de bloedbaan thuishoren, en nutriënten worden hierdoor juist slechter opgenomen.
Deze neurotoxische stoffen zorgen er dus voor dat de hersenen van deze mensen minder goed gaan functioneren. Tel daarbij op dat allerlei neurotransmitters in de darm worden aangemaakt. Een afwijkende darmflora bij deze groep zorgt ervoor dat deze mensen onvoldoende van deze neurotransmitters aanmaken, met allerlei nadelige gevolgen voor stemming en gedrag.
Verschillende clostridia bacteriesoorten in de darm bij mensen met ASS kunnen de dopamine en (nor)adrenaline huishouding verstoren. Ze produceren de organische zuren die de afbraak van dopamine en de aanmaak van (nor)adrenaline remmen. Bij het uit balans raken van deze neurotransmitters kunnen allerlei problemen ontstaan met geheugen, prikkelverwerking, stressgevoeligheid en stemming.

Exorfinen en DPP-IV enzym

Exorfinen zijn morfine-achtige stoffen die voorkomen in gluten, caseïne, soja, spinazie en sommige schimmels. Uit onderzoeken is gebleken dat gluten en caseïne peptiden gedetecteerd worden in de urine van kinderen met ADHD en ASS omdat ze niet goed worden verteerd en veranderen in gifstoffen, exorfinen. Door hun morfine achtige werking ontstaat er een tijdelijk gelukzalig of rustgevend gevoel na het nuttigen ervan.
Omdat exorfinen een opioïde effect hebben, hebben zij ook een effect op het endorfine systeem in de hersenen en dit speelt een belangrijke rol bij motivatie, emotie, stress en pijn maar ook bij de controle van voedselinname en verslavingen. Exorfinen die terechtkomen in de bloedbaan veroorzaken een kortdurend beloningsgevoel en verstoren de afgifte van lichaamseigen neurotransmitters zoals dopamine en GABA. Dit betekent dat kinderen met een hoog exorfinen dieet (koekjes, brood, pasta, melk, kaas etc) steeds meer behoefte hebben om meer exorfinen te nuttigen en hierdoor kan een eetverslaving ontstaan.
Omdat DPP-IV enzym het endorfinesysteem beschermt tegen schade die aangericht kan worden door exorfinen, zou een dieet vrij van gluten en caseïne (GVCV dieet) voor een grote verbetering kunnen zorgen, alsmede het toedienen van een DPP-IV voedingssupplement.

Omega 3 vetzuren

Tekorten aan Omega-3 vetzuren zijn gemeld bij mensen met een breed scala aan psychische stoornissen, waaronder ADHD en ASS. Hierbij wordt gezien dat deze mensen lagere meervoudig onverzadigde vetzuur bloedspiegels hebben dan normaal ontwikkelende leeftijdsgenoten.
Omega 3 vetzuren zorgen voor vloeibaarheid van de celwand zodat voedingsstoffen makkelijk in de cel kunnen en afvalstoffen er uit. Ze bevorderen de prikkelgeleiding in de hersenen, en dragen zo bij aan een betere informatieverwerking.
Suppletie met DHA en EPA kan symptomen verbeteren zoals onoplettendheid en hyperactiviteit.
Vooral in de tweede helft van de zwangerschap, vindt er een groeispurt plaats van de grijze stof in de hersenen. Juist in deze fase van de zwangerschap is er een grote behoefte aan meervoudig onverzadigde vetzuren voor een optimale ontwikkeling van het brein. Het is daarom aan te raden te starten met suppletie van DHA tijdens de zwangerschap ter voorkoming van deze stoornissen.

Wat kun je zelf doen?

Autisme puzzel

Exorfinen-vrij dieet volgen; geen gluten, dierlijke melkproducten en soja consumeren. Door gebrek aan DPP-IV enzymen is het belangrijk om makkelijk verteerbare eiwitten te eten zoals eieren, vis en gevogelte.
Vermijden van zetmeelrijke koolhydraten en granen vanwege een minder goed functionerende spijsvertering en slechte darmflora.
Suikers vermijden die oxidatieve stress veroorzaken.
Antioxidanten toevoegen aan het dieet zoals groenten en fruit rijk aan Vitamine C
Toxines vermijden, waaronder bestrijdingsmiddelen; zo veel mogelijk biologische producten eten.
Versterk de darmwand met zelfgemaakte vlees- of visbouillon.

Hoe kan een orthomoleculair therapeut helpen?

Opsporen van tekorten: Mensen met ASS kunnen een hogere behoefte hebben aan magnesium, b12 en omega 3 vetzuren, voor een goede prikkelverwerking in zenuwstelsel en hersenen.
Hoe is het met de neurotransmitters en wat kan daar aan verbeterd worden? Welke cofactoren heeft iemand nodig om de neurotransmitters in balans te krijgen en hoe kan een goede darm werking hierbij helpen?
Hoe is het met de darm, ligt daar een belangrijke oorzaak van de klachten? Schimmel belasting, veel mensen met ASS hebben candida of schadelijke bacteriën in hun darmen. DPP-IV deficiëntie opsporen en verhelpen, lekkende darm opsporen en herstellen.
Hoe is de ontgifting, methylering en toxische belasting. Als je die aan pakt verminderen vaak allerlei neurologische klachten.

Voor mensen met ASS kan het goed zijn om een tijdje exorfine vrij te eten, om naast suppletie weer rust in hun systeem te krijgen. Op de lange termijn wil je vooral de vertering verbeteren, waardoor ze allerlei voeding weer beter leren verdragen.

Door het verbeteren van de darmflora en herstellen van een lekkende darm, worden vitaminen en mineralen weer beter opgenomen en verdwijnen er tekorten, er ontstaat een verbeterde balans van hormonen en neurotransmitters, die op hun beurt weer invloed hebben op stemming en gedrag. Bepaalde voeding elimineren en andere voeding toevoegen kan deze tekorten verder aanvullen, waardoor de processen in het lichaam beter gaan verlopen en serotonine en dopamine levels omhoog gaan. Dit resulteert in afname van klachten, een fijnere gezinssituatie en afbouw van reguliere medicijnen.

Wilt u advies op maat voor uzelf of een gezinslid met ASS of ADHD? Neem contact op

Geplaatst: 3 juli 2023