TiliaNatura Blog

Koken met onkruid: Paardenbloem

Soep met Paardenbloem bladgroen

Sinds ik werk met permacultuur heeft onkruid een iets andere betekenis gekregen. Veel onkruid is namelijk eetbaar, geneeskrachtig of beide. Dit geldt in hoge mate voor de Paardenbloem, die alle spijsverteringsorganen ondersteunt, en het bloed en lymfesysteem schoon helpt houden. De smaak van de bladeren is iets bitter, als van andijvie. Dit betekent dat de gal en lever ook baat hebben bij het eten van deze groente. Houd je van een beetje bitter, dan is het zeker aan te bevelen hier een keer een gerecht mee te maken. Paardenbloem

Ingrediënten

  • 1 middelgrote ui
  • 1 teen knoflook
  • 250 g iets kruimige aardappelen
  • 2 el milde olijfolie
  • 400 g gewassen en gesneden blad van de Paardenbloem
  • 1 groentebouillontablet minder zout
  • 1 l water
  • Kopje erwten
  • 200 g zuivelspread knoflook en kruiden

Bereiding

1
Snijd de ui in stukken en de knoflook fijn. Schil de aardappelen en snijd in stukjes van ca. 2 cm. Verhit de olie in een soeppan en bak de ui, knoflook en aardappel 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de Paardenbloembladeren toe en bak nog 3 min. mee.

2
Voeg 1 liter water (per 4 personen) en het bouillonblokje toe en breng al roerend aan de kook. Voeg de erwtjes toe. Laat 10 min. zachtjes koken met de deksel schuin op de pan.

3
Neem de pan van het vuur, voeg ¾ van de zuivelspread toe en pureer met de staafmixer tot een egale soep. Breng op smaak met peper.

Neem contact op

Geplaatst: 29 maart 2024