Koken met onkruid: Smalle Weegbree
Hartige (Griekse) taart met smalle weegbree
In het voorjaar, als we in de kas plantjes aan het voor zaaien zijn, groeit er nog niet zo veel in de moestuin wat we al kunnen eten, of toch wel? Smalle weegbree is zo’n plantje dat te pas en te onpas vanzelf groeit, en daarom wordt beschouwd als onkruid. Je blijkt er echter heerlijk mee te kunnen koken. Je kunt met name de jonge blaadjes gebruiken in plaats van spinazie, en het heeft een licht bittertje.
Vroeger kende ik het vooral omdat het vaak in de buurt van brandnetels groeide (nog zo’n lekkere “wilde” groente) en je het kon gebruiken als je per ongeluk bultjes had van het aanraken van de brandnetel. Hij blijkt nog andere toepassingen te hebben, zoals herstel na verkoudheid, tegengaan van hoest, herstel van de longen, herstel bij allerlei ontstekingen in het keel en oor gebied.
Wachttijd: 30 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Benodigdheden
- oven
- bakvorm (springvorm of ovenschaal)
- deegroller
- grote bakpan
- kom
Ingrediënten
- 500 gr smalle weegbree (schoon gewicht)
- 1 ui
- 4 bosuien
- 3 eieren
- 1 tl gedroogde oregano
- 150 gr feta
- 9 plakjes bladerdeeg
- zout
- peper
Bereiding
1
Maak de Smalle Weegbree schoon en snijd hem in stukken. Snipper de ui en snijd de bosuien (al het wit en al het groen) in ringetjes. Verhit in een grote bakpan een flinke scheut olijfolie en fruit hierin de ui op laag vuur tot hij glazig ziet. Voeg dan de bosui toe en bak 2 minuten mee.
2
Voeg een flinke snuf zout, daarna in porties de weegbree toe en draai het vuur hoog. Bak de weegbree al roerend tot deze geslonken is en het overgrote deel van het aanhangende vocht is verdampt. Zet het vuur uit, proef het weegbreemengsel en voeg naar smaak peper toe. Extra zout is niet nodig, omdat er ook feta in de weegbree taart zit straks.
3
Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de eieren los en houd hiervan een halve eetlepel apart. Doe de oregano bij de weegbree en verbrokkel de feta boven de weegbree. Doe het losgeklopte ei bij de weegbree en roer het geheel om tot alles goed is gemengd.
4
Leg 5 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een plak die groot genoeg is om de bodem en de opstaande randen van je vorm (grotendeels) te bekleden. Vet de vorm in en leg het bladerdeeg erin. Verdeel het weegbreemengsel gelijkmatig over de bodem.
5
Leg dan de resterende 4 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een lap die iets groter is dan de vorm. Leg deze op het weegbree mengsel en druk de randen goed aan. Roer het achtergehouden ei los met 1 el water en bestrijk hiermee de bovenkant van de weegbree taart. Als je wilt, kun je nu ook nog wat sesamzaadjes over de weegbree taart strooien om hem er nog gezelliger uit te laten zien.
6
Bak de weegbree taart in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.